Ambra naturalna
Publikacja 29.10.2023, 19:58:30

Ambergris - Pochodzenie zwierzęce Kaszalot spermacetowy ( gatunek zagrożony ) wytwarzana poprzez podrażnienia układu pokarmowego kaszalota za sprawą ryby mątwy, która w celu odstraszenia wypuszcza czarną chmurę toksyn - prawdopodobnie to właśnie ten czynnik podczas trawienia powoduje powstawanie materiału, którego układ pokarmowy nie może przetrawić tym samym wydalić. Wbrew pozorom i historiom o polowaniu na kaszaloty w celu jej pozyskania prawdziwa ambra musi zostać odłowiona ( mylne jest również stwierdzenie, że ambra to wymiociny kaszalota ) - nie wyjęta ze zwierzęcia ( świeża ambra jest koloru czarnego - zapach odoru, lepka w dotyku ). Wynika to z faktu, że za jej specyficzny zapach ( glonów, soli, wodorostów - pierwsza myśl skojarzona z zapachem to morze, ocean ) odpowiada długoletnie dryfowanie nawet przez kilkadziesiąt lat po czym zostaje odnajdywana na brzegu w postaci stałej przypominającej pumeks, zbitą pianę marską ( np. do wykonywania fajek - antyk ) dochodzącej do kilku kilogramów w jednej części.
Ambrę naturalną dzielimy na rodzaje:
- czarna wyjęta bezpośrednio po śmierci zwierzęcia - bez wartości olfaktorycznej.
- brązowa ( określana w perfumiarstwie jako niedojrzała - zbyt krótki okres dryfowania, który wynosi minimum średnio 20 lat o zbyt intensywnym morskim zapachu ).
- szara, biała - najbardziej ceniona występująca w najmniejszej postaci z powodu wieloletniego dryfowania o pożądanych słodkich nutach, które współgrają z białymi kwiatami.np. jaśminem ( koszt absolutu jaśminu zależnie od pochodzenia to 10,000 USD Maroko, Himalaje 15,000 USD za 1 kg ).

Jak i gdzie wykorzystać ambrę
Wszechstronne zastosowanie wykorzystano w komatach Wersalu Marii Antoniny - dodawano ją do zaprawy murarskiej w celu uzyskania charakterystycznego zapachu pomieszczenia, wykorzystuje się również jako dodatek ( aromat ) do lodów ( podobnie jak kastoreum do spotęgowania smaku ) w kilku miejscach na świecie jako przysmak tym samym produkt pochodzenia morskiego jest znacznie droższy od kawioru z Bieługi. Zyskała na popularności jako utrwalacz ( baza ) w perfumach - pożądane w Japonii na niszowym rynku.

Ambra jako baza perfum
W celu pozyskania bazy do perfum ambrę należy skruszyć w moździerzu do momentu uzyskania proszku, który zalewamy 95% alkoholem w proporcjach zależnych do potrzeb. Najmocniejsze stężenie to 30% czyli około 30% proszku ambry - popularne to 5 - 10%, w Polsce oficjalnie dostępne ( Trójmiasto ) 2%. Roztwór powinien zostać otwarty dopiero po minimum roku. Koszty produktu zależnie od koloru, przekraczają cenę złota.
Perfumy z naturalną ambrą ( ambergris ).
Z uwagi na kwestie etyczne, a raczej koszt popularne europejskie domy mody nie oferują perfum na bazie naturalnej ambry, a jedynie jej zamiennikach syntetycznych. Można to od razu wyczuć lub jak mamy szczęście to zamiennikiem naturalnym będzie żywica np. ( labdanum ).

Jak sprawdzić czy ambra jest prawdziwa?
Ambrę w postaci stałej można zweryfikować po zapachu oraz po reakcji na ciepło - prawdziwa ambra po kontakcie z rozgrzanym metalowym przedmiotem zmienia się błyszczącą ciecz uwalniając przy tym zapach.
Jak pachnie prawdziwa ambra?
Odczucie subiektywne w dużej mierze zależne od doświadczenia olfaktorycznego danego "nosa" w celu przypisania podobnych nut w celu analizy zapachu. Wspólne nuty charakterystyczne dla wieloletniej ambry to przede wszystkim słodycz, słońce, ciepło, a także morska świeżość. W uproszczeniu zapach piasku plaży wody spotęgowany słodyczą drzewa sandałowego. Dzięki długoletniemu przebywania w wodzie, ambra nie kojarzy się z nutami zwierzęcymi chociażby z rybami wręcz przeciwnie zapach jest uzależniający. Ambra naturalna mogła być składnikiem perfum w starożytnym Egipcie w czasach faraonów, bowiem Egipcjanie w tym Kleopatra gustowała w nutach o podobnych właściwościach olfaktorycznych co ambra. Nie stosowano nut charakterystycznych dla naszej cywilizacji jak kwiaty, owoce, warzywa. Egipcjanie cenili zapach miodu, octu, wina, żywic do czasu przybycia rzymian, którzy zapewne rozpowszechnili w Egipcie popularną w cesarstwie paczulkę.