LIFESTYLE

Sushi – co powinieneś o nim wiedzieć, żeby nie popełnić gafy w japońskiej restauracji

Restauracje i bary serwujące sushi znajdziemy już dosłownie na każdym rogu i w każdej galerii handlowej. Coraz popularniejsze staje się też przygotowywanie sushi własnoręcznie w domu albo w ramach spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdźmy więc z czym to się je.

Rodzaje sushi

Zamawiając sushi w restauracji warto zapoznać się wcześniej z jego rodzajami. Dzięki temu nie będziemy zdziwieni zawartością zestawu, jaki zostanie podany do naszego stolika. Oczywiście w menu mamy opisane, często dość dokładnie, co znajduje się w danym kawałku, ale mogą one znacząco różnić się wyglądem.

  • Hoso maki – najprostsze i najmniejsze rolki sushi. Składają się z jednego składnika, otoczonego ryżem i zawiniętego w algi.
  • Futo maki – klasyczny rodzaj sushi. Kilka składników również otoczone ryżem i zawinięte w płachtę wodorosta.
  • Ura maki, nazywane też California maki – odwrócone futo maki, czyli składniki najpierw zawinięte są w wodorosty, a dopiero potem otoczone ryżem. Często na wierzchu posypane jest sezamem lub kawiorem.
  • Tamago maki – wariacja na temat klasycznego futo maki, ale zamiast alg mamy na wierzchu cieniutki omlet jajeczny.
  • Nigiri – najbardziej popularny rodzaj sushi w Japonii. Składa się z ryżu uformowanego w kształt podłużnej kulki, a na wierzchu ułożony jest dodatek np. owoce morza czy warzywa. Jest to sushi jednoskładnikowe.
  • Gunkanrodzaj sushi, w którym nadzienie zostało zawinięte w wodorosty, ale bez ryżu. W środku znajdziemy farsz z ryby, warzyw czy ikry.
  • Sashimi – to tak naprawdę kawałki surowej ryby lub owoców morza. Podaje je się tak jak sushi, ale same nie zawierają żadnych dodatków, ani przypraw.

Zasady spożywania sushi

Niezależnie od rodzaju sushi, które zamówimy, zostanie nam ono podane w zestawie z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Sos sojowy nalewamy do miseczki i zamaczamy w nim rolki sushi przed zjedzeniem. Rolki sushi zawsze zjadamy w całości. Wasabi, czyli bardzo ostry japoński chrzan ma za zadanie podkręcenie smaku rolki, często znajduje się on też już w gotowych kawałkach jako jeden ze składników. Marynowany imbir oczyszcza kubki smakowe i teoretycznie powinno się go przegryzać pomiędzy różnego rodzaju rolkami.

Sushi możemy jeść za pomocą pałeczek i jest to dość łatwe, ponieważ mamy tutaj do czynienia z całkiem sporymi kawałkami. Jeżeli nie potrafisz posługiwać się pałeczkami wykorzystaj po prostu własne palce. Przed podaniem sushi w restauracjai otrzymasz talerzyk z małym, wilgotnym ręcznikiem, którym możesz wcześniej wytrzeć ręce.

Jeżeli nie chcesz popełnić gafy w restauracji nie staraj się na siłę być lepszy i korzystać z pałeczek kiedy nie opanowałeś jeszcze tej umiejętności. W przypadku wątpliwości nie bój się też zadawać pytań obsłudze, oni powinni najlepiej znać się na podawanych przysmakach.

4 Komentarze

Komentarze 4

  1. Karolajna
    11 kwietnia 2018 at 11:39 am

    Do sushi jakoś nie mogę się przekonać, ale post ciekawy i pomocny. 🙂

  2. Pani Śniadaniowa
    15 kwietnia 2018 at 10:30 am

    Długo nie mogłam się przekonać do sushi, a teraz uwielbiam 🙂

  3. Ania
    17 kwietnia 2018 at 11:45 am

    Ja nie potrafię się przekonać do sushi 😀

  4. Adrasteja
    19 kwietnia 2018 at 5:12 pm

    Nigdy nie jadłam sushi i jakoś mnie póki, co nie przekonuje.
    Może kiedyś się skuszę, a wtedy na pewno powrócę do tego posta:)

Dbamy o Twoją prywatność. Pamiętaj, że pisząc komentarz pozostawiasz swoje dane osobowe. Szczegóły związane z przetwarzaniem danych osobowych, które przekazujesz podczas pozostawiania komentarza, znajdziesz w polityce prywatności.

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są gwiazdką.*