LIFESTYLE

Powszechnie wiadomo, że piwo wzmaga apetyt. Zanim przy kolejnym piwie pomyślisz, że zjadłbyś konia z kopytami, możesz już od pierwszego kufla zacząć podgryzać małe przekąski. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, z którymi każdy facet spokojnie sobie poradzi, nawet jeżeli szczytem jego umiejętności jest jajecznica i parówki z wody. Jeżeli przygotujesz wszystkie 5 naraz gwarantujemy, że zaproszeni na wieczorne piwo kumple padną z wrażenia i zapomną kto miał grać w tym meczu. 

Orzeszki na słono i ostro

Wersja dla minimalistów, ale nic tak nie uzależnia i nie angażuje bezwiednie ruchów rąk, jak sięganie po kolejnego orzeszka. Nic też tak nie smuci jak moment, w którym zahaczasz palcami o pustą miseczkę. Przygotuj więc orzeszki ziemne (najlepiej bez soli), w paprykowej panierce, na ostro w panierce o smaku wasabi i każde inne, która w sklepie wpadną Ci w oko.

Kiełbaski w cieście

Wystarczą parówki i gotowe ciasto francuskie. Parówki zawijamy w ciasto (wystarczy jedna warstwa) i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej wcześniej arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto dobrze jest lekko ponacinać i posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Dzięki temu będzie po upieczeniu będzie ładnie zbrązowione i chrupiące. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przez 25 minut. Dla podkręcenia smaku możesz przed zawinięciem parówek posmarować ciasto ulubionym sosem (np. barbeque czy hot salsa) lub położyć na cieście plasterek żółtego sera (idealny byłby cheddar).

Paluchy chlebowe z serem

Tutaj również posiłkujemy się gotowym ciastem, tym razem zamiast francuskiego możesz wybrać te przeznaczone na spód do pizzy. Pokrój je na podłużne prostokąty o szerokości ok. 1,5 do 2 cm i zwiń w rulonik (wersja dla zaawansowanych obejmuje wycięcie dwóch wąskich prostokątów i ich zaplecenie lub zwinięcie w spiralkę). Układamy na blasze i pieczemy według wskazówek z poprzedniego przepisu, po uprzednim wysmarowaniu jajkiem z mlekiem. Ser możemy starty posypać na wierzchu lub posypać prostokąty ciasta przed ich zwinięciem. Dla lepszego efektu wizualnego wierzch po posmarowaniu można też posypać sezamem.

Krążki cebulowe

Do krążków cebulowych przygotowujemy ciasto jak na naleśniki (oczywiście wersję na słono, a nie na słodko!), czyli mieszamy wodę, mąkę i jajko ze szczyptą soli, aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Cebulę należy obrać i pokroić w 1 cm plastry, a potem rozdzielić każdy krążek cebuli osobno. Krążki zanurzamy w cieście i smażymy na patelni na rozgrzanym, głębokim, tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku i możemy podawać.

Ciasteczka serowe

Kolejna opcja z gotowym ciastem. W zależności od własnych upodobań wybierasz ciasto francuskie lub na pizzę i wycinasz z niego krążki lub kwadraty (można wykazać się kreatywnością). Układamy na papierze do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Na wierz posypujemy starty ser, najlepiej kilka różnych gatunków. Możemy dołożyć też kawałek szynki, boczku czy usmażonych wcześniej pieczarek, a do tego pokrojone oliwki lub płatki migdałów (świetnie chrupią na wierzchu). Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut.

Macie jakieś swoje ulubione przekąski na spotkania ze znajomymi? Wybieracie gotowe produkty, czy staracie się być oryginalni i przyrządzacie coś własnoręcznie? Pochwalcie się w komentarzach.

0 Komentarze
Tagi: ,
Dbamy o Twoją prywatność. Pamiętaj, że pisząc komentarz pozostawiasz swoje dane osobowe. Szczegóły związane z przetwarzaniem danych osobowych, które przekazujesz podczas pozostawiania komentarza, znajdziesz w polityce prywatności.

Zostaw komentarz

Twój adres mailowy nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są gwiazdką.*